<$BlogRSDURL$>
: : : nostress ~ sidelinks : : :
welcome, to the lab of the zeroheroes ! here, in 0 time & 0 style, we'll try to serve you some interesting ressources, statements, manifests, study's, archives and other stuff that might help you to get . . . totally lost!

image (c) Bert Lezy
0

Tuesday, October 11, 2005


Kif Kif, de interculturele site van Vlaanderen. 


Kif Kif, de interculturele site van Vlaanderen. :: De interculturele site van Vlaanderen

over Kif Kif: De missie en uitgangspunten van vzw Kif Kif

Missie

Kif Kif wil meebouwen aan een interculturele samenleving die de actieve participatie van àlle burgers in onze democratische rechtstaat bevordert. Via onafhankelijke, interactieve en sensibiliserende initiatieven wil Kif Kif een diversiteit aan stemmen en verhalen een forum bieden.


Algemene doelstellingen

Uit deze missie putten wij de volgende algemene doelstellingen:

1. Een diversiteit aan stemmen en verhalen een forum bieden.
2. De actieve participatie van álle burgers bevorderen.
3. Stereotiepe en negatieve beeldvorming ontkrachten.
4. Stimuleren tot kritische reflectie.
5. De onafhankelijkheid en het unieke karakter van de organisatie bewaken.


Uitgangspunten

Bij het realiseren van de missie en de doelstellingen vertrekken wij vanuit het volgende referentiekader:

Progressief
Kif Kif wil niet lijdzaam toekijken hoe alles bij het oude blijft. De hervorming van een aantal maatschappelijke aspecten en instellingen dringt zich hoe langer hoe meer op. Dit betekent dat we als organisatie in vele gevallen een standpunt moeten durven innemen. Daarom willen we er op een doordachte manier naar streven om discussies te bevorderen. We mogen niet aan de kant blijven staan, maar richten ons op vooruitgang en vernieuwing zodat iedereen een gelijkwaardige plaats in een rechtvaardige samenleving kan innemen. De samenleving zoals we die vandaag kennen is niet dezelfde als ongeveer dertig jaar terug. De migratie, de steeds toenemende mobiliteit, versnelde communicatiemiddelen, globalisering, enz. maken dat de diversiteit in de samenleving voortdurend toeneemt. Dit brengt nieuwe onrechtvaardigheden en ongelijkheden met zich mee die op een innovatieve, creatieve en eigentijdse manier benaderd moeten worden. Kif Kif wil zich hiervoor actief engageren en wil haar sympathisanten de mogelijkheid bieden om hieraan mee te werken.

Pluralistisch
Kif Kif stelt zich van bij de start open en pluralistisch op. Dit betekent dat we open staan voor eventuele samenwerking met andere democratische verenigingen. Iedere mens is gelijk en moet, ongeacht de sociaal-culturele achtergrond, gelijke kansen krijgen om zich maximaal te ontplooien en op een volwaardige manier kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Niemand mag uitgestoten of achtergesteld worden omwille van sociale achtergrond, huidskleur, nationaliteit, verstandelijke of lichamelijke handicap, seksuele geaardheid, enz. Dit betekent ook dat Kif Kif zich niet tot een welbepaalde etnisch-culturele groep richt. Kif Kif wil de leden van de verschillende gemeenschappen met elkaar in contact brengen. Daarnaast willen we een einde maken aan de strakke opdeling tussen ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’, tussen ‘Vlaming’ en ‘vreemdeling’ en tussen man en vrouw. Kif Kif streeft naar een samenleving waarin diversiteit geen holle slogan blijft en in volle vrijheid beleefd kan worden. We leven samen in eenzelfde geografische, institutionele en economische ruimte en kunnen maar beter leren om dit op een vreedzame en respectvolle manier te doen.

Solidair
Gezien de toenemende internationale ongelijkheden, wil Kif Kif over rechtvaardige en democratische alternatieven voor het huidige economische wereldsysteem nadenken. Aangezien het een wereldwijde onrechtvaardigheid betreft, hechten wij veel belang aan grensoverschrijdende solidariteit. We besteden dan ook ruim aandacht aan onderwerpen als migratie, mondialisering, armoede en oorlog. Kif Kif meent dat de socio-economische positie cruciaal is voor de maatschappelijke plaats die het individu inneemt of toebedeeld krijgt. We zijn ervan overtuigd dat de emancipatie van álle inwoners van Vlaanderen/België en de wereldbevolking een ijdele droom zal blijven zolang er geen structurele maatregelen op het vlak van onderwijs, tewerkstelling en huisvesting genomen worden. Het is evenzeer zo dat de socio-culturele achtergrond steeds vaker als uitsluitend mechanisme functioneert. Al te lang heeft de ‘linkerzijde’ het belang van de culturele identiteit verwaarloosd en onderschat. Kif Kif wil dan ook actief nadenken hoe die op een passende manier binnen een linkse wereldbeschouwing geplaatst kan worden.

Antiracistisch
Kif Kif profileert zich als uitgesproken antiracistisch en wenst het racisme in al haar verschijningsvormen te ontmaskeren en bespreekbaar te maken. We besteden daarom uitgebreid aandacht besteden aan de oorsprong, de werking, de functie en de gevolgen van het racistische mechanisme. Wanneer de situatie het vereist, zal Kif Kif ook bepaalde wanpraktijken aan de kaak stellen.

Democratisch
Kif Kif wil dat álle gemeenschappen gehoord worden en medezeggenschap hebben. Het kan niet langer dat er boven de hoofden van sommige groepen beslissingen worden genomen. De maatschappij moet in al haar facetten en op alle niveaus toegankelijk en bereikbaar zijn voor alle leden van die maatschappij. Het is duidelijk dat heel wat mensen worden geconfronteerd met een dagelijkse realiteit waarin ze zelfs niet eens als een volwaardige gesprekspartner worden beschouwd. Er moet werk gemaakt worden van een verregaande democratisering van een aantal structuren en instellingen. Alle burgers moeten op een actieve manier kunnen participeren in het beleid. Dit veronderstelt een eerlijke verdeling van de middelen en de mogelijkheden waarover iedereen moet beschikken, zowel op lokaal als globaal vlak. Kennis vormt de belangrijkste grondstof in de postindustriële samenleving. In ons streven naar een rechtvaardige maatschappij achten wij het dan ook van primordiaal belang om ook deze grondstof voor iedereen beschikbaar en bruikbaar te maken. Via de website en onze werking hopen wij hieraan een bescheiden maar zinvolle bijdrage te leveren.


Kif Kif, de interculturele site van Vlaanderen. :: De interculturele site van Vlaanderen



Comments:

Post a Comment







take me
::: to the top :::
::: to the lab-archives :::
::: to the :::nostress::: homepage :::
::: to the :::nostress::: archives :::
::: to the pics :::

www.flickr.com
photos in Situationism More photos in Situationism

Acronym Finder

Acronym or abbreviation to find:



0 linking 0
Blogroll Me!

Powered by Blogger